Hveder

Jeg syntes, at hveder høre sig til dagen inden stor bededag. Det er der nok mange andre der også syntes. Jeg har forsøgt mig med mange forskellige opskrifter gennem tiderne, men aldrig lige fundet den jeg syntes var lige i skabet. Nu har jeg efter mange forsøg fået lavet en opskrift, som jeg syntes er lige, som hveder skal være. De smager skønt når de er helt nylavet og lune, men de er mindst lige så gode, når de bliver skåret igennem og ristet. De kan godt bages dagen før de skal bruges, og stadig være lige så lækker, Så der er ingen undskyld for ikke at bage dem selv.

Ingredienser:

 

3 dl. Mælk

20 g. Gær

1 tsk. Salt

3 spsk. Sukker

2 tsk. Kardemomme

2 Æg

650 g. Hvedemel

75 g. Smør, stuetemperatur

Fremgangsmåde:

12 stk.

 

Lun mælken til ca. 40 grader, lillefinger varm. Hæld den lune mælk i en skål, og opløs gæren i den lune mælk.

Når gæren er opløst, tilsættes sukker, kardemomme, salt og æg, rør det sammen. (Hvis du ælter i hånden skal du tilsætte smørret nu)

Til sæt melet og ælt det i ca. 10 min. på mellem hastighed på køkkenmaskine.

Når dejen har æltet, og begynder at slippe skålens sider, tilsættes smørret som er skåret i tern. Ælt igen dejen i 3-5 min. dejen skal igen begynde at slippe skålens sider.

Dæk skålen til med låg eller film, og lad den hæve på køkkenbordet i 1 time.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og slå den ned.

Del dejen i 12 lige store stykker. Tril dem til boller og fordel dem i en smurt bageform på 30×20 cm. Der skal ca. være 1 cm mellem bollerne. Læg et fugtigt klæde over hvederne og lad dem hæve til dobbelt størrelse, og de hæver sammen, så de får den rigtige hvede form. Det tager ca. 2 timer for dem at hæve, alt efter hvor varmt det er.

Tænd ovnen på 180 grader. Når ovnen er varm bages hvederne i 30 min. midt i ovnen.

Vend hvederne ud af formen, og lad dem køle af på en rist.

De kan nydes som de er, eller ristes inden de skal spises.

4 kommentarer

Kan du lide opskriften? Du kan også følge bagehuset.dk ->