Sommerlagkage
Denne sommerlagkage med smag af jordbær, rabarber og koldskål, smager bare af dansk sommer.
Jeg deltog i en konkurrence hos DR på grundlovsdag, om at lave en grundlovsdagskage, den skulle være rød og hvid. Denne kage blev mit bud på sådan en kage. For mig var det vigtigt, at den også smagte af Danmark og sommer. Min datter forslog koldskålsmoussen, da hun forbinder koldskål med sommer.
Selv om den blev lavet til grundlovsdag, så vil den klart kunne spises hele sommeren, og måske bruges til nogle af sommerens fester.
Ingredienser:
Lagkagebunde med mandler
4 stk. Æg
200 g. Sukker
½ tsk. Bagepulver
160 g. Mel
80 g. Mandler med hinden
Jordbær/rabarber kompot
100 g. Jordbær
100 g. Rabarber
25 g. Sukker
1 tsk. Vaniljesukker
1 spsk. Vand
1 stk. Husblas
Jordbærmousse
4 stk. Husblas
300 g. Jordbær gerne friske, men frosne kan også bruges
50 g. Sukker
1 stk. Vaniljestang
4 dl. Piskefløde
Koldskålsmousse
4 stk. Husblas
1 tsk. Vaniljestang
75 g. Sukker
1 stk. Citron øko, skallen
1 dl. citronsaft
1,5 dl. Tykmælk
3 dl. Piskefløde
Marcipanbånd
200 g. Marcipan
200 g. Flormelis
60 g. Glukosesirup
Pynt
Jordbær
Evt blomster
Fremgangsmåde:
16 stykker
Lagkagebunde med mandler
Tænd ovnen på 175 grader
Pisk æg, sukker og vaniljesukker lyst og luftigt.
Hak mandlerne fint mens æggene piskes. Mandlerne skal ikke være som mandelmel, men stadig med lidt bid i.
Bland mel og bagepulver og sigt det i de luftige pisket æg, vend det sammen så luften ikke bliver slået ud.
Når melet er vendt godt sammen med æggene, kommes de fint hakket mandler i, og det vendes sammen til det er ensartet.
Kom bagepapir i bunden af en springform med diameter på ca. 23 cm, og smør siderne med lidt olie, eller bagespray.
Kom dejen i springformen og fordel dejen jævnt.
Sæt kagen ind midt i ovnen, og bag den i ca. 30 min. Den er færdig når der ikke hænger dej på en kødnål, du stikker ned i midten af kagen.
Tag lagkagebunden ud af ovnen, og løsne springformen fra siden. Stil kagen på hovet på en bagerist, så får du en flad top.
Når kagen er kølet helt af, kan den skæres i gennem til 2 lagkagebunde.
Jordbær/rabarber kompot
Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min.
Skær jordbær og rabarber i mindre stykker, og kom dem i en gryde, sammen med sukker og vand.
Sæt gryden over på middel varme, og kog det sammen til frugten er mør.
Tag gryden af varmen, og blend det med en stavblender, hvis du ikke vil have klumper i din kompot.
Vrid vandet af husblassen, og kom den i den varme kompot, så det smelter. Rør rundt så det bliver godt blandet sammen.
Kom jordbær/rabarber kompotten i en rund silikoneform på 16. cm. i diameter.
Stil formen i fryseren til jordbær/rabarber kompotten er frossen. Den kan laves i god tid, så den er klar når du skal bruge den.
Jordbærmousse
Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min.
Rens jordbær og skær dem i kvarte, kom dem i en gryde.
Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud, bland vaniljekornene med lidt af sukkeret, når det er blandet sammen kommes det i gryde til jordbærrene, sammen med resten af sukkeret.
Kog jordbærrene møre, så sukkeret smelter, og lidt af væden fordamper.
Med en stavblænder blændes de møre jordbær, så det bliver til en ensartet purre.
Vrid vandet fra husblassen, og kom den i den varme jordbærpurre, så husblassen smelter.
Lad Jordbærpurren køle ned til den er lunken.
Pisk fløden til en let flødeskum.
Vend lidt af flødeskummen i den lunken jordbærpurre, bland det sammen med en dejskraber, til det bliver ensartet.
Kom nu jordbærskummen i resten af flødeskummen, og vend det sammen til det er helt blandet sammen.
Kom kageplast i en bagering der står på et fad, og læg den ene lagkagebund i. Sørg for at bageringen er helt tæt til kagebunden.
Hæld jordbærmoussen oven på lagkagebunden.
Læg den anden lagkagebund oven på jordbærmoussen.
Stil kagen i køleskabet, mens du laver koldskålsmoussen.
Koldskålsmoussen
Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min.
Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud, bland vaniljekornene med lidt af sukkeret.
Kom den tomme vaniljestang, vaniljesukkeret, sukker, fint revet citronskal og citronsaftsaft op i gryde og bring det i kog. Lad det koge i 5 min. Ved middel varme.
Tag gryden af varmen.
Vrid vandet fra husblassen, og kom den i den varme citronlage, så husblassen smelter.
Lad citronlagen køl af til den er lunken.
Rør lidt af tykmælken i citronlagen og derefter tilsæt resten af tykmælken.
Pisk fløden til en let flødeskum og vend den sammen med citronmassen.
Hæld halvdelen af koldskålsmoussen oven på lagkagebunden.
Tag det frossen jordbær/rabarber kompot ud af fryseren, og læg det ovenpå koldskålsmoussen.
Hæld den sidste halvdel af koldskålsmoussen oven på kagen, så jordbær/rabarber kompotten bliver skjult.
Stil lagkagen i køleskabet til moussen har sat sig. Jeg lader den gerne stå natten over eller i 6-8 timer.
Marcipanbånd
Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup godt sammen.
Pak det ind i film, og læg det i køleskabet i 30 min. Så er det nemmere at rulle ud, og arbejde med.
Mål omkredsen på din kage, så du ved hvor langt dit marcipan bånd skal være. Mål også højden så du får den rigtige højde.
Drys lidt flormelis ud på et bord, og rul dit marcipan ud så det bliver et aflangt stykke. Det skal ca. være 2-3 mm. tykt.
Med et målebånd eller lineal måler du den længde du skal bruge, lav det gerne lidt længer. Mål højden så det bliver den rigtige højde. Skær med en skarp kniv dit marcipanbånd.
Fjerne det overskydende marcipan. Det kan pakkes ind og gemmes i køleskabet.
Drys lidt flormelis på marcipanbåndet, og rul det forsigtigt sammen.
Befri lagkagen fra bageringen og kageplast.
Rul marcipanbåndet rundt om kagen, tryk det meget forsigtig så det sidder fast. Hvis marcipanbåndet er for langt, så skæres det overskydende forsigtigt af.
Pynt
Skær jordbærrene i halve og læg dem rundt langs kanten.
Kagen kan fryses ned, når den er lagt sammen med de 2 mousser Den skal tø langsomt op i køleskabet. Så sætter man marcipanbåndet på når den er tøet op.